NOVA GODINA NA DVA KONTINENTA
I S T A N B U L
5 DANA – AVIONOM, POLAZAK: 30.12.2023.
CIJENA ARANŽMANA: 550€

 

ISTANBUL – Grad cara Konstantina, prijestonica careva Istočnog Rimskog carstva i centar velike Turske imperije, danas broji preko 15 miliona stanovnika i svrstava se u najveće gradove svijeta. Jedinstven grad jer se prostire na dva kontinenta. Svjedok je svih važnih istorijskih epoha i imperija koje su gradu ostavile svoje pečate. Sve vojske (persijske, grčke, rimske, otomanske, krstaške…) prošle su ovim gradom. Na čuvenom Bosforu, Istanbul danas predstavlja spoj Orijenta i Evrope, savremenog i tradicionalnog, poznatog i misterioznog… Vaš vodič na ovom putovanju je Damir Skopljak – najbolji u Turskoj!

1.dan – 30.12.2023.g. PODGORICA – ISTANBUL Sastanak na aerodromu u Podgorici na šalteru Oki Air-a u 07:00h. Polijetanje za Istanbul u 08:55h (prevoznik je Turkiš Airlines). Po slijetanju u 12:40h na novi istanbulski aerodrom, slijedi transfer sa aerodoma uz servisne informacije. Smještaj Hotel 4*. Nakon slobodnog vremena, organizovana šetnja centrom grada. Slobodno vrijeme. Noćenje.

2.dan – 31.12. ISTANBUL Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet AJA SOFIJA, TOPKAPI PALATA, HIPODROM, PLAVA DŽAMIJA. Obilazak najznačajnijih lokaliteta Istanbula. Topkapi palata je dvor Turskih sultana od XV do XIX vijeka odakle su upravljali carstvom. Topkapi je srce Otomanskog cartstva, koje je nastalo odmah nakon osvajanja Istanbula 1453 godine na zahtjev Sultana Mehmeda II Osvajača. Palata je nevjerovatno bogata različitim istorijskim eksponatima ali i najznačajnijim religijskim svetim predmetima jer Osmanski sultani su, od vladavine Selima prvog, pored svetovne vlasti bili i kalifi, duhovni vladari islamske vjere. U tom odjeljku palate, potred ličnih Muhamedovih stvari, nalazi se i Davidov mač, Mojsijev štap, ruka Svetog Jovana Krstitelja (i za ruku na Cetinju tvrdi se isto). Nakon obilaska Palate slijedi obilazak nenadmašne Aja Sofije. Aja Sofija, hram božije mudrosti, remek-djelo Vizantijske arhitekture i umjetnosti, građena je 5 godina  od 532 do 537 kao hrišćanska crkva. Ovo velelepno zdanje skoro hiljadu godina bila je najveća crkva i saborni hram  na svijetu. (dimenzije Aja Sofije nadmašuje Seviljska katedrala tek 1506 godine, ova katedrala građena je devedeset godina) Nakon osvajanja Istanbula 1453 od strane Turaka, Aja Sofija postaje, glavna, Velika dzamija. Otac Turske nacije Mustafa Kemal Ataturk 1935.g. pretvara Aja Sofiju u muzej i mjesto koje spaja hrišnjane i muslimane. Ove 2020 godine 24. jula Aja Sofija opet postaje džamija a prvoj molitvi prisustvuje I turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan. Nakon obilaska Aja Sofije odlazimo do hipodroma gdje ćemo čuti priču o obelisku Tutmesa trećeg, zmijskom stubu sa Delfa  a bićete u prilici da uživate u pogledu na Plavu džamiju, džamija Sultana Ahmeda sa šest minareta, jedna je od najljepših i najpoznatijih na svijetu  trenutno se renovira. Slobodno vrijeme. Individualni doček Nove godine na već predloženim mjestima koje će Vam vodič pokazati nakon dolaska u hotel. SREĆNA NOVA 2024.g. Noćenje.

3.dan – 01.01. ISTANBUL Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti ili fakultativni odlazak do VASELJENSKE PATRIJARŠIJE (sjedište Vaseljenske patrijarsije i Vaseljenskog patrijaha od 1600.godine, nalazi se u crkvi Svetog Đordja). Obilazimo crkvu Sv.Đordja, gdje svake nedelje službu drži i sam patrijah Vartolomej. Crkva ima izuzetne relikvije, dio stuba na koji je razapet Isus Hrist, mošti Svetog Vasilija Velikog, Svetog Jovana Zlatoustog, svetog Jovana Bogoslova,…  Nakon posjete kratka pauza za kafu u sada najatraktivnijem, boomskom, dijelu grada  Izlet nastavljamo  KRSTARENJEM BOSFOROM, Fantastično krstarenje od 90 minuta najopjevanijem moreuzom, sa detaljnim opisima dvoraca, palata, tvrđava i vila uticajnih stanovnika ovog grada kroz vjekove. Povratak u hotel, a ko to bude želio  nakon krstarenja preporučujemo da posjetite nadaleko poznatu pijacu začina, Egipatski bazar, kupite najpoznatiju tursku kafu Mustafa Efendi. Nakon toga predlažemo da pođete do restorana koji se nalaze ispod mosta Galata na kafu ili ručak I uzivate u pogledu na Istanbul sa Zlatnog roga. Kad pređete most, dolazite do metro stanice i imaćete priliku da se vozite najstarijom linijom metroa, dugačkom 573 metra, koja je otvorena u Istanbulu davne 1875 godine. I tada je bila druga najstarija metro linija na svijetu. Metro Vas dovodi do dijela grada kod kule Galata I Vašeg hotela koji ima najljepšu novogodišnju a I boemsku atmosferu sa  puno lokala I butika. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4.dan – 02.01. ISTANBUL Doručak. Slobodan dan ili fakultativno obilazak palate DOLMABAHČE sa haremom, podignute u XIX vijeku gdje su se preselili sultani iz Topkapi dvorca. Predstavlja raskošan dvorac u evropskom stilu. Slobodno vrijeme za šetnju i šoping. (za šoping preporučujemo Kapali čaršiju gdje imate preko 4000 radnji ili neki od tržnih centara kao što su Forum, Istinia, Akmerkez, Kanyon i Dževahir, koji su trenutno najatraktivniji šoping centri u Evropi). Noćenje.

5.dan – 03.01.2024. ISTANBUL Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti, šoping, obilazak grada… Ko bude želio I u ovom danu da mu ponudimo fakultativni izlet napravićemo obilazak Sulejmanove džamije, remek djelo velikog Sinana Neimara, najvećeg graditelja Osmanske imperije. Bićete u prilici da posjetite mauzoleje velikog sultana Sulejmana ali I mauzolej njegove velike ljubavi Hurem. Zatim prelazimo prvi napravljeni most preko Bosfora I prećićemo u Aziju, popeti se na brdo vidikovac Čamlidžu gdje ćemo posjetiti potpuno novu, sada najveću džamiju u Turskoj. Zak raj izleta osjetićete atmosferu otmenog kvarta Kadikoj. Slobodno vrijeme.  Organizovani transfer do aerodroma u 16:00h. Let iz Istanbula u 19:45h. Dolazak u Podgoricu u 19:35h. kraj programa.

U cijenu aranžmana je uračunato:

 1. prevoz avionom na relaciji Podgorica-Istanbul-Podgorica
 2. transfer aerodrom-hotel-aerodrom
 3. panoramski obilazak grada
 4. hotelski smještaj u Hotelu 4* (4 noćenja sa doručkom)
 5. troškovi organizovanja putovanja, usluge vodiča
 6. troskovi međunarodnog osiguranja
 7. aerodromske takse

 

U cijenu aranžmana nije uračunato:

 1. fakultativne izlete

 

KORISNE INFORMACIJE

 • Lokalno vrijeme je nije isto kao u Crnoj Gori, Istanbul je +2h.
 • Turska lira. Najrasprostranjenije kreditne kartice su Visa i Master Card.
 • Struja je 220 volti. Utičnice su iste kao u CG.
 • Mreže 069, 067 i 068 imaju roming. Pozivni broj za Tursku je +90
 • Doplata za jednokrevetnu sobu 120€

 

Vječni grad – Novi Rim, Konstantinopolj i Carigrad na kulturnoj baštini staroj preko 2000 godina pruža vam nevjerovatnu priliku da upoznate najveća dostignuća najvećih civilizacija: helenske, rimske, vizantijsko-hrišćanske i otomanske.

“Grad gradova” – na dva kontinenta, spoj Evrope i Azije na Bosforskom moreuzu sa navažnijim i najljepšim građevinama: Đenovljanska kula Galata Unkapani mostom povezana sa desnom obalom Zlatnog roga. Rimski Aquadukt i Justinijanova Cisterna, sa Aja Sofijom i hipodromom pričaju nam o najdugovečnijoj Imperiji, grčkog jezika, rimskog prava i hrišćanske religije… Pripovijedanje se nastavlja i posle 29. maja 1453.godine. Sultanat prerasta u Imperiju, savršeno državno uređenje koje izgrađuje Kanuni sultan Sulejman, dostižući možda ideal Platonove države, stvoriće Veliku silu, koja je trajala do 1918.g.

Za ovaj aranžman TA Riva Travel je subagent, organizator putovanja je turistička agencija Gallileo iz Podgorice, licenca Ministarstva turizma Crne Gore br.12. Za ovo putovanje važe Opšti uslovi organizatora.