KRNOVO

KRNOVO, VIDIKOVAC NA ĐURKOVOM BRDU, VJETROPARK

S obzirom da predjeli Krnova predstavljaju idealan teren za pješačenje odlučili smo se da ovaj vikend prošetamo baš tom visoravni.

Polazak je u 6 h iz Budve, sa stajališta “Slavija”, iz Bara u 7 h sa parkinga sportske hale “Toplica”.

Ski centar Vučje je početna tačka pješačenja, odakle se, preko vještačkog jezerceta na ski stazi, penjemo do prelijepog vidikovca na Đurkovom brdu sa kojeg se pruža fantastičan pogled na masive Moračkih planina, Vojnik, Durmitor, Maganik, Lovćen…kao i cijeli Nikšić. Nakon pauze na vidikovcu nastavljamo kružnom stazom oko vrha Dažnik gdje otprilike na polovini staze nailazimo na katun Snježnica i uživamo u pogedu na visoravan sa vjetrenjačama. Ko ne želi da šeta, može ostati na skijalištu, šetati satzama, piti kafu u restoranu, ručati, izlezavati se na livadama, uživati u prirodi… 😎 🍂 🌾💚

U povratku svi zajeno obilazimo vjetropark na Krnovu.

Ukupna dužina staze je oko 10 km. Sve vrijeme se hoda po sigurnom terenu. Staza: put, golet, šuma, visoravan. Srednja težina staze. Visinska razlika od početne tačke do krajnje je oko 250 m.

Krnovo je visoravan u sjevernom dijelu Crne Gore. Zahvata teritirije opština Nikšić, Šavnik i Plužine. Prosječna nadmorska visina ove visoravni je oko 1500 m. Poznata je po mećavama i jakim vjetrovima koji preko nje duvaju te je 2015. godine na ovom prostoru počela izgradnja vjetroparka, a 26 turbina sa radom su počele dvije godine kasnije. Zanimljivo je da je prošle godine Vjetropark na Krnovu bio vjetropark na najvećoj nadmorskoj visini u Evropi (1500 mnv).

Potrebno je ponijeti: Planinarske cipele ili  patike sa jačim đonom; Voda – oko 1.5L; Hrana za jedan dan; Slojevita odjeća i vjetrovka; Odjeća za kišu ili kišna cerada (u slučaju da bude najavljena kiša), kapa; Prostirka za ležanje;

Tempo ture se prilagođava najsporijim učesnicima grupe, idemo laganim tempom sa više pauza za odmor, fotografisanje, uživanje u pogledima i sl.

Poštujte prirodu, ne ostavljajte smeće za sobom, ukoliko je to potrebno – pomozite drugim učesnicima.

Zabranjeno je izdvajanje iz grupe bez obavještavanja vodiča o tome.

Cijena izleta je 20 eura po osobi

U cijenu je uključeno:

  • Prevoz turističkim autobusum iz Budve i Bara
  • Planinarski vodič
  • Pratioci iz agencije

U cijenu nije uključeno:

  • Individualni troškovi

Organizator putovanja je turistička agencija Riva Travel, licenca br.405 Ministarstva turizma Crne Gore. Poštujemo mjere NKT, u autobusu je obavezno nošenje maski. Turistička agencija ima pravo otkaza izleta ukoliko je nedovoljan broj prijavljenih a nije u mogućnosti vratiti novac ako neki putnik odustane 48h prije, iz organizacionih razloga.