PROLJEĆE 2022 – EKSKLUZIVNO !!

PUTOVANJE ZA TURISTIČKE SLADOKUSCE !

M E S O P O T A M I J A

MARDIN – ŠANLIURFA – HARRAN – NEMRUT – AIJAMAN – HALFETI – GAZIENTEP …

8 DANA – AVIONOM, POLAZAK: 29.05.2022.

CIJENA ARANŽMANA: 795€ (sa uračunatim taksama)

Mesopotamija, zemlja između dvije rijeke, Tigrisa i Eufrata, bila je jedna od najvažnijih područja u istoriji čovječanstva. Mnoge stare civilizacije kao što su sumerska, vavilonska, asirska, razvile su se na ovom prostoru. Počeci pismenosti vežu se upravo za ovo područje, a dometi na polju kulture, ekonomije i politike stanovniika Mesopotamije, uticali su na razvoj mnogih drugih naroda, poput Egipćana, Grka, Feničana i Persijanaca. Zbog svega toga, Mesopotamija je poznata kao „kolijevka civilizacija“. Rijeke Tigris i Eufrat izviru na teritoriji Turske, a prostor Mesopotamije kreće upravo iz današnje Turske. Ovo putovanje je šetnja kroz najznačajnije epohe ljudske istorije i dovešće vas do biblijskih mjesta, kao što je Haran, do lokaliteta Gobekli Tepe koji je nazvan „nulta tačka u vremenu“, do prvih hrišćanskih manastira iz četvrtog vijeka, do možda najimpresivnijeg lokaliteta u Turskoj, Nemruta. Boravićete u gradu gdje je rođen Avram, otac monoteističkih religija, krstarićete brodom po rijeci Eufrat i sve vrijeme putovanja uživaćete u fantastičnoj orjentalnoj hrani, naročito u centru gastronomije Gaziantepu. Poseban pečat na ovom prelijepom putovanju daće, po našem mišljenju, najbolji vodič u Turskoj – Damir Skopljak.

1.dan – 29.05.2022. PODGORICA – ISTANBUL – MARDIN Sastanak putnika na aerodromu u Podgorici, kod šaltera Oki-air u 07:30h. Let za Istanbul TK1086 u 09:25h. Slijetanje na aerodrom „Istanbul” u Istanbulu u 12:10h po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Mardin TK2676 u 16:15h i slijetanje u 18:05h. Transfer do hotela. Dobrodošli u bajkoviti Mardin, grad smješten u jugoistočnoj Anadoliji, na oko 1100m nadmorske visine. Smatra se jednim od najljepših u čitavoj Turskoj. Smještaj u hotel. Večera. noćenje.

2.dan – 30.05. MARDIN – MIDJAT – MANASTIR MOR GABRIEL – MARDIN Doručak. Vožnja prema manastiru Mor Gabriel (manastir SV.Gabrijela), jednog od najstarijih hrišćanskih manastira, koji je u funkciji u svijetu. Posjeta ovom fantastičnom manastiru iz 4. vijeka, koji je bio veoma značajan za hrišćanstvo. Milanskim ediktom 313. godine hrišćanstvo je legalizovano, 325.godine Nikejskim saborom dogmatizovano, a 380.godine hrišćanstvo je etatizovano, kao službena vjera Rimskog carstva. Bićete u prilici da posjetite najstariji postojeći i jedan od najljepših asirskih pravoslavnih manastira iz 4. vijeka, sa fantastičnom istočnjačkom arhitekturom u okerastom kamenu. Jedinstven doživljaj sa kojim počinjemo obilaske lokaliteta na ovom putovanju. Odlazak za Midjat, grad-muzej sličan Mardinu. Midijat sa svojim velikim kamenim kućama, kapijama sa lukovima, crkvama sa visokim zvonicima nalik na minarete, liči na pravi srednjevijekovni grad. Centar regije pomjeren je 2 km prema Estelu i Midijat je polako bivao napušten od svojih stanovnika koji su u velikom broju emigrarali iz ovog kraja. U Midijatu se nalaze mnogi primjeri predivne arhitekture koje su gradili čuveni građevinari poznati kao telkari. Nekolicina telkara još uvijek nudi svoje usluge na Midijatskom bazaru. Ova važna regija takođe je poznata po izrađivačima srebra. Regija je važan centar starih zanata i privlači sve više turista. U Midjatu obilazimo stari dio grada i starinsko zdanje Konuk Evi, najvišu tačku grada. Nakon obilaska povratak u Mardin. Mardin je grad poznat po svojoj arapskoj arhitekturi. Najraniji stanovnici Mardina su bili asirski pravoslavni hrišćani, koji su osnovali grad u 3.vijeku. Grad je održao svoj hrišćanski identitet tokom muslimanske arapske vlasti između 7. i 13. vijeka. Grad se nalazi na brdu iznad rijeke Tigris. “Zaštitni znak” Mardina su minareti dvije stare džamije, obje u seldžučkom stilu, i kupole jedne od dvije velike srednjevjekovne medrese sve iz XIV vijeka osim Ulu džamije koja je sazidana još u 11. vijeku (dinastija arapskih Artukida). “Sitan vez” u reljefnoj dekoraciji arhitekture ovih zdanja podsjeća na predivni susjedni persijski/iranski stil i ima malo veze sa kasnijim osmanlijskim stilom (čiji je uzor u velikoj mjeri bila vizantijska arhitektura – zbog čega osmanlijske džamije neobično podsjećaju na model vizantijskih crkvi). Nakon obilaska slobodno vrijeme. Povratak u hotel, večera, noćenje.

3.dan – 31.05. MARDIN- MANASTIR DEJRUL ZAFARARAN- GOBEKLI TEPE- ŠANLIURFA Doručak. Dan započinjemo obilaskom manastira Dejrul Zafraran, manastiru šafrana. Jedan od najznačajnijih pravoslavnih manastira u jugoistočnoj Turskoj, koji datira iz 5.vijeka. Sazidan je 493. Godine, na mjestu gdje se prethodno nalazio hram posvećen asirskom bogu Mjeseca, ili bogu Sunca, a koji su antički Rimljani po osvajanju sjeverne Mesopotamije pretvorili u tvrđavu. Padom Rima u 5.vijeku, Dejrul Zafraran postaje manastir. Nastavak puta nas vodi ka arheološkom nalazištu Göbekli Tepe (na turskom “trbušasto brdo”). To je arheološki lokalitet mezolitičkog svetišta na brdu. Najpoznatiji je kao najstariji poznati primjer monumentalne arhitekture, nastao oko 9000 p.n.e., koja je ujedno i najstarija vjerska građevina na svijetu. Najvjerojatnije su ga podigli lovci-sakupljači, kao prvo trajno svetilište na svijetu, a zajedno s obližnjim, nešto mlađim, svetilištem Nevalı Çori, trajno je promijenio razumijevanje euroazijskog neolitika. Njegovi prepoznatljivi spomenici u obliku slova T, sa reljefima životinjskih likova, omogućuju uvid u način života i vjerovanja ljudi gornje Mesopotamije prije oko 11.500 godina. Zbog toga je 2018. Godine, ovaj lokalitet upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine. Dolazak u prelijepu Šanliurfu, kroz istoriju i bibliju poznata kao Urfa. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme, večera i noćenje.

4.dan – 01.06. ŠANLIURFA – HARRAN – ŠANLIURFA Doručak. Odlazimo u drevni grad Haran, poznat kao kulturno i religijsko središte Mesopotamije, poznato i po ostacima najstarijeg univerziteta u regiji gdje je izmišljena “nula”. Grad Haran spominje se u Bibliji kao mjesto gdje su se naselili, prognani iz raja, Adam i Eva. U Knjizi Postanka, grad je vezan i za Avrama i njegovo potomstvo. Naime, nakon potopa dolazi do obnove zemlje i navodi se razvojni put, od Adama i Eve do Avrama. U gradu Uru Bog se obratio Avramu i tražio da se sa porodicom preseli u grad Haran…. Danas je Haran karakterističan po kućama, koje izgledaju kao košnice, izgrađene u kružnom obliku od nepečene opeke, bez upotrebe drveta i zasvođenim krovom. Oblik ovih kuća obezbjeđuje hladnoću i svježinu, prijeko potrebnu ljudima Haranskog podneblja, koji su izloženi velikim vrućinama, ali i toplinu tokom hladnih dana. Iako spolja ove kuće izgledaju male, kada se uđe unutra, zapravo se vidi njihova prava veličina i prostranost, a u njima su nekada živjele porodice sa mnogo članova. Smatra se, da ovakav način gradnje kuća potiče od Bantu naroda. Nakon obilaska povratak u Šanliurfu. Razgledanje ovog drevnog grada, koji je poznatiji pod imenom Urfa, kako je i lokalno stanovništvo zove. Ostaviće vas bez daha, jer ćete biti u prilici da doživite grad/kolijevku civilizacije ali i judeizma, hrišćanstva i islama. Osim istorijskog značaja, ovaj grad krase i stare kamene kuće, uske ulice, tradicionalni bazari i veliki broj manastira i džamija, a sa dvorcima i gradskim zidinama, grad djeluje poput „muzeja na otvorenom“. Nazivaju ga i „gradom proroka“, jer su u njemu živjeli proroci poput Avrama, Jakova, Jobe i Elihe. Posjetićemo fantastični antropološki muzej, u kojem ćete vidjeti najstariji kip na svijetu. Za kraj obilaska, posjetićemo pećinu, u kojoj je rođen prorok Avram, otac monoteističkih religija. Bićete u prilici, da u ovom svetom gradu, vidite i Balikli gol, mjesto gdje je Avrama kralj bacio u vatru,…Slobodno vrijeme. Večera u hotelu. Uveče fakultativni odlazak na anadolijsko veče “Sira Gecesi” (tradicionalni folklor, muzika i pjesma). Noćenje

5.dan – 02.06. ŠANLIURFA-NEMRUT-ADIJAMAN  Doručak. Polazak prema Adijamanu. Vožnja predjelima pokraj rijeke Eufrat gde je 1977.god. izgrađena prva hidroelektrana “Ataturk”… Nastavak putovanja prema mjestu Kahta, što će nam biti polazna tačka za uspon na Nemrut. Spremite se za jedinstven doživljaj, jer ovaj lokalitet, koji je pod zaštitom UNESCO-a, često je prva turistička razglednica Turske. Čuveno ime, ova planina dobila je zahvaljujući uzdignutim statuama, na svom vrhu, za koje se pretpostavlja da predstavljaju kraljevsku grobnicu Antioha I Komagenskog iz prvog vijeka p.n.e.  Same statue prikazuju grčko-persijski panteon božanstava. Sa visine od 2.150m imaćete nevjerovatan pogled i osjećaj da ste na krovu svijeta. Na raskrsnici istočne i zapadne civilizacije, planina Nemrut je sigurno jedan od najveličanstvenijih lokaliteta. Nakon obilaska lokaliteta odolazak u Adyiaman. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

6.dan – 03.06. ADIJAMAN-HALFETI-GAZIENTEP Doručak. Polazak ka Gaziantepu putem koji vodi kroz brojne plantaže pistaća. Sjeveroistočno od Gaziantepa, na rijeci Eufrat nalazi se mjesto Eski Halfeti. Nekada se Halfeti nalazilo na obodu brda, a nakon izgradnje brane 2000. godine mjesto se našlo pod vodom. Od kad ga je potopljeno, ovo pastoralno selo, poslužilo je kao scenografija brojnim filmovima i serijama, ali i kao mjesto iz kojeg Eufratom krstare lokalni brodovi. Na ovom mijestu ukrcavamo se i krećemo na krstarenje, gdje ćemo u predivnom klancu rijeke, na jednom od vrhova vidjeti ostatke Rimske tvrđave (Rum Kale), a dalje i potopljeno selo Savašan sa čuvenim, u rijeci do pola, potopljenim minaretom Batik džamije. Nakon krstarenja i nakon pola sata vožnje, stižemo nadomak mjesta po imenu Biredžik. Na krečnjačkoj stijeni, kraj rijeke Eufrat gnijezdi se endemska vrsta ptice – Bliskoistočni ćelavi ražanj. Posjetićemo ovaj neobični rezervat. Nastavljamo vožnju prema Gazientepu, gdje po dolasku obilazimo muzej mozaika Zeugma – najveći muzej ove vrste u svijetu. Istoimeni antički grad, smješten uz Eufrat, bio je jedan od najznačajnijih gradova Rimskog carstva. Sa arheološkim iskopavanjima na lokalitetu nekadašnje Zeugme, počelo se davne 1987. godine, a radovi su završeni 2013. godine. Mozaici otkriveni u iskopinama, izloženi su u muzeju od 2011. godine. Mozaici su u antičkom dobu, između ostalog, korišteni i kao pločnici, kojima bi se ukrašavali gradski putevi i dvorišta domova rimskih velikana. Jedinstven i veličanstven muzej, koji se prostire na 30 hiljada kvadratnih metara, ima nevjerovatnu postavku mozaika, među kojima se ističu “ Dionis”, “Posejdon” i svakako danas najpoznatija “ Ciganka”. Dolazak u tursku prijestonicu gastronomije Gaziantep. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

7.dan – 04.06. GAZIENTEP Doručak. Dan posvećen prijestonici kulinarstva i gradu gastronomije. Ako pitate Turke za Gaziantep, svi će vam odmah početi da pričaju o hrani, ili preciznije – o baklavi. Zbog raznovrsne i ukusne kuhinje, UNESCO je 2015. godine Antep stavio na listu kreativnih gradova svijeta. Kada je riječ o kulinarstvu Turska prijestolnica baklave potpuno je opravdala ovaj status, jer je prema nekoj slobodnoj procjeni u centralnom dijelu grada otprilike svaka peta radnja baklavdžinica ima ih preko 180. Obilazak starog dijela grada orjentalnog šarma, lijepo građenih kamenih kuća, bezistana, kaldrmisanih ulica. Najimpresivniji istorijski spomenik Gaziantepa su ostaci tvrđave, na brdu iznad grada, koji je sagradio car Justinijan I. Našoj civilizaciji Justinijan I, podario je i nenadmašnu Aja Sofiju, a Istočno rimsko carstvo je doživjelo zenit po svom teritorijalnom prostranstvu. U gradu možete vidjeti veliki broj džamija izgrađenih od 11. do 16. vijeka. U nekadašnjoj medresi nalazi se arheološki muzej, poznat po zbirci hetitskih pečata. Gaziantep je industrijski i još poznatiji kao poljoprivredni centar ovog dijela Turske, poznat i po vinima, halvama, baklavama, pistaćima, anisu  i duvanu. Nakon kraćeg obilaska istorijskiog centra grada, slobodno vrijeme za uživanje i šoping. Noćenje

8.dan – 05.06. GAZIENTEP – ISTANBUL – PODGORICA Doručak. Slobodno vrijeme do polaska na aerodrom.  Let za Istanbul TK2223 u 14:50h. Dolazak u Istanbul u 16:35h.  Nastavak za Podgoricu u 19:00 let TK1087  i dolazak u Podgoricu u 19:50h.

U cijenu aranžmana je uračunato:

 • prevoz avionom na relaciji Podgorica-Istanbul- Mardin i Gazientep-Istanbul-Podgorica,
 • transferi autobusom prema programu,
 • smještaj u hotelima 4* u Mardinu, Adijamanu i Šanliurfi na bazi polupansiona (doručak-večera),
 • smještaj u hotelu sa 4* u Gaziantepu na bazi noćenja sa doručkom
 • obilasci prema programu,
 • usluge turističkog vodiča – Damir Skopljak
 • međunarodno zdravstveno osiguranje,
 • aerodromske takse,
 • putarine i bakšiši koji se ostavljaju u hotelima.

U cijenu aranžmana nije uračunato:

 • ulaznice za sve lokalitete koji su predviđeni programom, voznja brodom po rijeci Eufrat, vožnja minibusima za izlazak na planinu Nemrut, ukupno 70€.
 • fakultativni odlazak na Tursko veče 20€.
 • Doplata za 1/1 sobu : 140 eur

Za ovaj aranžman TA Riva Travel je subagent, organizator putovanja je turistička agencija Gallileo iz Podgorice, licenca Ministarstva turizma Crne Gore br.12. Za ovo putovanje važe Opšti uslovi organizatora.